مجید دانشی روز دوشنبه در نشست با رسانه های استان کرمان با موضوع تخلفاتی انتخاباتی افزود: هدف ما پیشگیری جرایم است و در این زمینه ستاد پیشگیری از جرایم انتخاباتی تشکیل شده و کمیته های زیرمجموعه آن مصوباتی داشته که بر این اساس نشست هایی با هدف آگاهی بخشی برگزار می شود تا شاهد تشکیل پرونده ای در فضای انتخابات نباشیم و در این زمینه دست یاری به سوی رسانه ها دراز می کنیم زیرا هرچه پرونده کمتری تشکیل شود به نفع همه است.
وی با اشاره به اینکه اطلاع از مصادیق محتوای مجرمانه در حوزه انتخابات از این جهت اهمیت دارد که اشراف بر تخلفات را ارتقا می دهد ادامه داد: در این زمینه جهل به قانون پذیرفته نیست، ضمن آنکه می تواند جلوی افزایش تعداد پرونده ها را گرفته و این مسایل را به مردم منتقل و بازنشر میکند.
نماینده دادستان کرمان گفت: اگر کسی مطلبی را در فضای مجازی منتشر کند و رسانه ای این مطلب را بازنشر دهد، مدیر صفحه در حکم منتشر کننده است و مدیران فضای مجازی باید در خصوص اعضای کانال و گروه خود حساسیت داشته باشند و مانع انتشار آن شوند و اگر موارد تخلف را مشاهده کردند؛ آن را گزارش دهند.
وی اضافه کرد: اگر نماینده ای مطلبی منتشر کند که محتوای مجرمانه دارد و رسانه باید در بازنشر آن دقت لازم را به خرج دهد زیرا این اقدام نیز میتواند عنوان مجرمانه داشته باشد.
دانشی با بیان اینکه جرایم انتخاباتی در حوزه رسانه در قانون خاصی ثبت نشده بلکه یکسری قوانین عمومی و همچنین قوانین خاص همچون قانون انتخابات این جرایم را احصا کرده است عنوان کرد: یکی از موارد مهم که در حوزه امنیت ملی قرار می گیرد، انتشار مطالبی است که باعث تفرقه قومی و مذهبی می شود و این اقدام چه در فضای مجازی و یا رسمی جرم محسوب می شود.
وی افزود: انتشار مطالب تحریم و کاهش مشارکت در انتخابات در حمایت از فعالیت به نفع گروه های مخالف نظام جرم است؛ استفاده از هشتگ هایی که توسط رسانه های معاند استفاده می شود میتواند جرم باشد، انتشار هرگونه مطلب یا علایم تحریم انتخابات، انتشار کذب و سیاه نمایی، تشوش اذهان عمومی و خلاف واقع نمایی نیز مشمول جرایم می شود.
نماینده دادستان کرمان بیان کرد: انتشار محتوای توهین آمیز و تخریب نامزدها و کاندیدا و ستادهای انتخاباتی جرم است و از نظر قانونی می تواند عنوان مجرمانه پیدا کند.
دانشی افزود: دعوت به تجمعات غیرقانونی و ترغیب به آشوب و اغتشاش مستقیم و غیرمستقیم می تواند مستوجب مجازات باشد.
وی ادامه داد: در صورتی که اقدامات مدیران رسانه ها، باعث آشوب و مخل نظم و امنیت کشور شود، ممکن است برای این مدیر جرایم سنگین تری همچون عنوان سردستگی جرایم سازمان یافته و اقدام علیه امنیت کشور به همراه داشته باشد.
دانشی افزود: نامزدهای انتخاباتی می توانند امسال ستاد انتخابات مجازی داشته باشند که باید آن را ثبت و به وزارت کشور اعلام کنند؛ تا فعالیت در این ستاد مطابق قانون و همزمان با تبلیغات آغاز و تا پایان مهلت آن نیز بسته شود.
وی تاکید کرد: انتشار محتوایی در تحریک افراد برای تحریم انتخابات، رای با شناسنامه جعلی، تقلب و رای بیش از یک بار و ایجاد رعب و وحشت برای رای دهندگان و اعضای شعب دارای محتوای مجرمانه است و انتشار اسناد طبقه بندی شده دولتی مرتبط با انتخابات توسط رسانه ها و نمایندگان مجلس، در صورتی که بازنشر داده شود، جرم تلقی می شود.
اهمیت انگیزه و نیت رسانه
نماینده دادستان کرمان گفت: اگر برای قاضی محرز شود در پرسش های خبرنگاران سوء نیتی نیست و در قالب مطالبه و انتقاد و سوال باشد، این اقدامات جرم انگاری نشده اما برای مطلبی که در مورد صحت و سقم آن تردید است و توسط کاندیدایی گفته می شود، یکی از راهکارها این است که در قالب سوال مطرح شود و در مجموع انگیزه و میزان بازنشر مطالب دارای اهمیت است.
وی افزود: تخریب کاندیدا علیه افراد و نامزدها جرم بوده و دارای جنبه عمومی و خصوصی است و در این زمینه دادستانی به جنبه عمومی غیر قابل گذشت ورود و آن را رسیدگی می کند اما برخی جرایم نسبت به اشخاص مطرح می شود و در این زمینه پرونده توهین، تخریب و نشر اکاذیب با شکایت شاکی آغاز و با رضایت این فرد مختومه می شود.
وی ادامه داد: دادستانی به جرایم با جنبه خصوصی نمی تواند ورود کند اما اگر شکایتی طرح شود موظف به رسیدگی آن مثل شکایت همه مردم است.
وعده های خارج از اختیارات قانونی نمایندگان جرم است
دانشی در پاسخ به اینکه آیا دادستانی به اجرای وعده ها و شعارهای نمایندگان نیز رسیدگی می کند؟ گفت: وعده های خارج از اختیارات قانونی جرم است و در دادسرا و دادگاه کیفری قابلیت رسیدگی دارد اما نامزدها می توانند در فضای تبلیغی و رسانه ای، وعده هایی در حیطه مسولیتی خود ارایه کنند.
وی ادامه داد: مثلا مسئولیت یک نماینده مجلس قانون گذاری و نظارت است و دادن وعده های اجرایی در قانون انتخابات جرم انگاری شده است.
وی تصریح کرد: نشستی از طرف استانداری برای نامزدهای نمایندگی مجلس شورای اسلامی برگزار می شود تا بحث آگاهی بخشی را برای نمایندگان نیز داشته باشیم؛ از نظر قانونی باید پروتکل اطلاع رسانی در حوزه انتخابات رعایت شود و در این زمینه کوچکترین خبر ممکن است باعث سوء استفاده شود.
استفاده از امکانات دولتی مصداق تضییع حقوق عامه است
نماینده دادستان کرمان گفت: نشر شایعات اکاذیب علیه سایر نامزدها و استفاده از امکانات رسانه های سازمان های دولتی به منظور حمایت یا علیه کاندیدا جرم انگاری شده و از مصادیق تضییع حقوق عامه است.
وی ادامه داد: همچنین انتشار مطالب خلاف عفت نامزدها و انتشار علت رد صلاحیت داوطلبان که در شورای نگهبان محرمانه است، مصداق ارتکاب جرم است.
به گزارش ایرنا مدیر روابط عمومی دادگستری کرمان و مدیر حراست اداره کل فرهنگی و ارشاد اسلامی نیز در این نشست توصیه های لازم در خصوص انتخابات را به رسانه ها اعلام کردند.
http://kimiyaesharghonline.ir/fa/News/12266/تشریح-محتوای-جرایم-تبلیغاتی-و-رسانهای-انتخابات-در-کرمان