بزرگنمایی:
معاون صنایعدستی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان به راهاندازی کارگاههای صنایعدستی در قسمت سربازخانه ارگ تاریخی بم اشاره کرد و گفت: مرمت این بخش از بزرگترین بنای خشتی جهان در چهار فاز اجرا می شود که هم اکنون در فاز اول ۵۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات سفر رییس جمهور به استان کرمان به این پروژه اختصاص یافته است.
به گزارش کیمیای شرق انلاین به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان، کاظم حسینزاده اظهار داشت: این اعتبار تنها برای یک فاز از مرمت سربازخانه در نظر گرفته شده و برای اجرای فازهای بعدی به 50 میلیارد ریال دیگر نیاز است.
وی ادامه داد: این طرح در راستای سیاستهای وزارت میراثفرهنگی مبنی بر اینکه پایگاههای جهانی و ملی میراثفرهنگی محلی برای معرفی صنایعدستی و هنرهای سنتی هر منطقه شوند در حال اجرا است.
معاون صنایعدستی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان بیان کرد: رشتههایی همچون حصیربافی، سیسبافی و همچنین نساجی سنتی، گلیمبافی، پتهدوزی، هنرهایچوبی، زیورآلات سنتی و غیره در این کارگاهها آموزش داده و زمینه تولید آنها هم فراهم میشود.
وی با اشاره به اینکه این کارگاهها تا پایان سال جاری در محل سربازخانه ارگ تاریخی بم راهاندازی میشود خاطرنشان کرد: به زودی شاهد تحول در سه حوزه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ارگ تاریخی بم خواهیم بود زیرا توسعه هر یک از این حوزههای منوط به توسعه دیگری است.
سربازخانه ظرفیت راهاندازی 50 کارگاه صنایع دستی را دارد
مدیر پایگاه میراث جهانی بم و منظر فرهنگی آن با اشاره به اینکه مرمت سربازخانه ارگ تاریخی بم به منظور راهاندازی کارگاههای صنایعدستی در چهار فاز قابل اجرا است گفت: در فاز اول عملیات مرمت غرفهها، کف محوطه، نماها و همچنین خود مجموعه سربازخانه در فاز دوم نورپردازی، فاز سوم پایش تصویری و حفاظت الکرونیک و در فاز آخر نیز تجهیز و راهاندازی کارگاههای صنایعدستی اجرا میشود.
محسن قاسمی افزود: با همکاری معاونت صنایعدستی استان کرمان تا پایان سال جاری شاهد راهاندازی 9 کارگاه صنایعدستی در سربازخانه ارگ تاریخی خواهیم بود و این در حالیست مجموعه سربازخانه ظرفیت بیشتری برای راهاندازی کارگاه تا سقف 50 غرفه را دارد که ما در تلاشیم بتوانیم با تامین اعتبار دوباره حداقل 30 کارگاه را در مجموعه ارگ تاریخی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه تاکنون 40 درصد از مرمت مجموعه سربازخانه و 25 درصد از نورپردازی آن انجام شده است ادامه داد: کاربری بخشیدن به قسمتهای مختلف ارگ تاریخی بم از سیاستهای وزارت میراثفرهنگی برای حفظ و احیای این بنای ارزشمند بوده که در دستور کار قرار گرفته است.
قاسمی از مرمت پنج خانه در ارگ تاریخی بم تا پایان سال جاری خبر داد و تصریح کرد: برای احیای این خانههای تاریخی در قالب اقامتی به همکاری بخش خصوصی نیاز داریم که امیدواریم بتوانیم لذت یک شب اقامت در بزرگترین بنای خشتی جهان را به مهمانها و گردشگران این خطه ببخشیم.
وی خاطرنشان کرد: پنج خانه تاریخی دیگر مانند خانه حاکم، خانه فرمانده قشون و خانه یهودیها نیز تا پایان سال 1403 مرمت خواهند شد که به محلی برای نمایشگاه و یا برنامههای فرهنگی اختصاص یابند.
ارگ ثبت جهانی بم با قدمتی بیش از 2 هزار سال به مساحت تقریبی 200 هزار مترمربع از گونههای معماری متعددی از جمله دیوار حصار، برج و بارو و دروازههای متعدد، مسجد، بازار، تکیه، کاروانسرا، مدرسه، حمام، زورخانه و محلههای مسکونی با خانههای اعیان نشین یا عامه نشین، بخش حاکم نشین شامل سربازخانه، اصطبل، آسیاب، خانه فرمانده قشون و بخش اقامت حاکم شامل خانه حاکم، عمارت چهارفصل و برج دیده بانی تشکیل شده است.
ارگ بم و منظر فرهنگی آن 17 تیر سال 82 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید که این بنای ارزشمند تاریخی قبل از آن در سال 1345، با شماره 519 در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده بود.
شهرستان بم در فاصله 185 کیلومتری شرق مرکز استان کرمان قرار دارد.