بزرگنمایی:
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: در زمان آلودگی هوا مصرف مکمل ویتامین D و مواد غذایی غنی از ویتامین C را باید جدی گرفت زیرا از ریهها محافظت می کنند.
احمد اسمعیل زاده با اشاره به اینکه آلودگی هوا میتواند باعث ایجاد التهاب در بدن شود، گفت: آلوگی هوا میتواند با ایجاد شرایط اکسیداتیو محیط التهابی در بدن ایجاد کند که این امر میتواند زمینه ساز بیماریهای مختلف از جمله سرطانها، بیماریهای خودایمنی، بیماریهای قلبی و عروقی و تنفسی باشد.
وی با تاکید بر اینکه استفاده از مواد غذایی کاهنده التهاب یکی از راهکارهای بسیار مناسب است، عنوان کرد: ویتامین D ، ویتامین آفتاب نامیده می شود زیرا در اثر نور خورشید روی پوست تولید می شود. با این حال، ویتامین D تنها زمانی تولید میشود که نور خورشید به آستانه خاصی از شدت برسد.
این کارشناس تغذیه ادامه داد: آفتاب در روزهای تابستان ایدهآل است ولی نور ضعیف زمستانی از طریق پوشش ابری ایدهآل نیست. برآوردهای کنونی نشان می دهد که کمبود ویتامین D در بسیاری از کشورها، به ویژه در نوزادان و افراد مسن، گسترده است.
اسمعیل زاده اظهار داشت: علاوه بر پوشش ابر، آلودگی هوا نیز یک عامل خطر فزاینده برای وضعیت کمبود ویتامین D است. آلایندههای هوا مانند ذرات معلق در هوا میزان نور خورشید را کاهش میدهند و در نتیجه میزان تولید ویتامین D در پوست کاهش می یابد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه کمبود ویتامین دی در کشور شایع است و در روزهای معمول سال باید برای برطرف کردن کمبود این ویتامین مکمل ویتامین دی مصرف شود، در شرایط آلودگی هوا نیز بر مصرف این مکمل تاکید می شود.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: تمامی افراد بالای 12 سال باید ماهانه یک مکمل ویتامین دی پنجاه هزار واحدی مصرف کنند.
اسمعیل زاده یادآور شد: ویتامین C، یک ویتامین محلول در آب و یک ماده آنتی اکسیدانی است که به طور گسترده در سراسر بدن از جمله مایع پوشش خارج سلولی ریه پخش می شود.
وی افزود: این ویتامین یک عامل کاهش دهنده رادیکالهای آزاد ناشی از استرس اکسیداتیو است . در واقع این ویتامین از طریق از بین بردن انواع رادیکالهای آزاد و اکسیدانها، در شرایط آلودگی هوا می تواند بدن به خصوص ریه ها را در برابر مضرات ذرات معلق در هوا حفظ کند.
وی با تاکید بر اینکه مصرف ویتامین C در دزهای بالاتر از راه مکمل ها میتواند برای سلامت افراد عوارضی را به همراه داشته باشد بنابراین توصیه میشود برای تامین این ماده مغذی، بیشتر از گروههای غذایی حاوی آن استفاده شود نه مکمل ها. لذا بهتر است هر روز از میوه و سبزیجات غنی از این ویتامین مثل پرتقال، لیمو ترش، نارنگی، نارنج و گوجه فرنگی در رژیم غذایی روزانه خود مصرف کنید.