بزرگنمایی:
سخنگوی قوه قضاییه گفت: تعدادی از سرکردگان حادثه تروریستی کرمان بازداشت شدهاند و یا در مرحله شناسایی قرار دارند.
نشست خبری مسعود ستایشی سخنگوی قوه قضاییه، امروز سهشنبه (26 دی ماه) با حضور خبرنگاران رسانههای مختلف آغاز شد.
سخنگوی قوه قضاییه با تبریک حلول ماه رجب در رابطه با حادثه تروریستی در سالگرد شهادت شهید سلیمانی گفت: دستگاه قضایی با دستور ویژه به سرانجام رساندن حادثه تروریستی کرمان را با کمال اقتدار دنبال کرده است که در پی آن ضابطان قضایی در حال جمع آوری اطلاعات و تحقیقات امنیتی بوده و عوامل متعددی از سرکردگان این جنایت بازداشت و یا در مرحله شناسایی قرار دارند.
وی گفت: مردم ما امروز به حق، انتقام از رژیم منحوص صهیونیستی را فریاد میکنند، این در حالی است که تحقق این انتقام، چیزی جز از بین رفتن موجودیت این رژیم جعلی و آزادی قدس نخواهد بود.
ستایشی درباره آخرین وضعیت پرونده انفجار تروریستی در کرمان گفت: رژیم صهیونیستی که عامل اصلی جنایت کرمان و جنایتهای مشابه آن است، به زودی زود عقوبت این جنایت را خواهد چشید. مردم ما امروز به حق، انتقام از رژیم منحوس صهیونیستی را فریاد میکنند، این در حالی است که تحقق این انتقام، چیزی جز از بین رفتن موجودیت این رژیم جعلی و آزادی قدس نخواهد بود.
وی گفت: دستگاه قضایی با دستور ویژه پرونده حادثه تروریستی کرمان را رسیدگی میکند و 35 نفر در این پرونده دستگیر شدند.
سخنگوی قوه قضاییه از تلاش سربازان امام زمان(عج) در تعقیب و شناسایی عوامل این حمله تروریستی که نقاط تاریک بسیاری را روشن و آشکار ساختند، قدردانی کرد و به مردم این امید را داد که دستگاه قضایی نسبت به عوامل این حادثه برخورد عبرت آموزی داشته باشد.
ستایشی با اشاره به عملیات بامداد امروز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در هدف قرار دادن مراکز جاسوسی صهیونیستها و داعش در کردستان عراق و سوریه گفت: این عملیات ضربه و سیلی سخت سپاه پاسداران به عوامل تروریستی در منطقه بود و ضمن تبریک این عملیات موفقیت آمیز، آثار آن در اقتدار ملی قابل تحسین است.
وی ضمن محکومیت «حمله ناجوانمردانه آمریکا به مبارزان یمن» گفت: مردم یمن قدرت مقاومت در منطقه را به رژیم صهیونیستی و آمریکا دیکته کرده اند.
ستایشی همچنین مجددا درباره حادثه کرمان گفت: تیمهای پشتیبان و انتقالدهنده متهمانی که از خارج از کشور آمدهاند، در 6 استان شناسایی، دستگیر، تفهیم اتهام و تامین قانونی برای آنها صادر و ابلاغ شده است.
آخرین وضعیت پرونده سیف و عراقچی
سخنگوی دستگاه قضا در پاسخ به این سوال که وضعیت پرونده مدیران ارشد بانک مرکزی شامل آقایان سیف و عراقچی در چه مرحلهای قرار دارد و آیا این پرونده هنوز مفتوح است و آیا متهمان این پرونده هنوز در زندان هستند؟، بیان کرد: دیوان عالی کشور تقاضای اعاده دادرسی (موضوع ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری) این افراد را پذیرفته است و پروندههای مطروحه برای رسیدگی و اتخاذ تصمیم قانونی به دادگستری کل استان تهران ارسال شده و در شعبه هم عرض مجتمع قضایی ویژه رسیدگی جرایم اقتصادی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
ستایشی افزود: نسبت به این افراد که در این فرایندها هستند براساس تامین لازم نسبت به آنها اتخاد تصمیم میشود.
آخرین وضعیت پرونده شهید آرمان علی وردی
وی در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت پرونده شهید آرمان علی وردی گفت: جلسات دادرسی مربوط به اتهامات این پرونده به پایان رسیده است و قضات در شعبه 13 دادگاه کیفری یک استان تهران در حال انشای رای و اتخاذ تصمیم نهایی هستند و مراتب مطابق مقررات اطلاع رسانی خواهد شد و اتهاماتی که برای این متهمان این پرونده در نظر گرفته شده است محاربه، مشارکت در قتل و اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور است.
پیش نویس اصلاح قانون جرایم رایانهای در حفاظت از دادهها و سامانههای حیاتی و حساس و مهم تهیه شده است
سخنگوی قوه قضاییه در خصوص هک یک اپلیکیشن و نگرانهای ناشی از افشای اطلاعات مردم گفت: حفاطت از اطلاعات خصوصی و سامانه دولتی و خدمات عمومی حایز اهمیت است و باید توجه ویژهای داشت زیرا از مصادیق حقوق عمومی است. دستگاه قضایی تقویت نظارت قضایی را انجام داده و این امر از طریق دادستانی کل کشور و سازمان بازرسی نسبت به حسن اجرای قوانین کشوری و مقررات جاری و رعایت دقیق امنیت سایبری و مسایل مرتبط با اینموضوع در دستگاههای اجرایی در فضایی مجازی را در دستور قرار دادند.
وی افزود: علاوه بر افزایش این نظارت ها در برخی کاستیها و خلاهای قانونی را داریم که باید بشناسیم و احصا کنیم و کارهای خوبی در این زمینه شده است.پیش نویس اصلاح قانون جرایم رایانهای در حفاظت از دادهها و سامانههای حیاتی و حساس و مهم تهیه شده است. این پیش نویس امروز تقدیم ریاست قوه قضاییه شد و پس از تصویب ایشان سیر مراحل تصویب را طی میکند.
وی گفت: یکی از ویژگیهای خاص این لایحه این است با حمایت از دادهها به صورت ویژه به آن پرداختیم و ان شاءالله بعد از تصویب خواهید دید که چه اثرات خوبی در حوزه فناوری اطلاعات دارد.
تشدید مجازان سارقین و خفتگیرها
سخنگوی قوه قضاییه درباره مجازات تکمیلی در مورد سارقین و زورگیران با توجه به تاکید و تذکر رییس قوه قضاییه مبنی بر تشدید برخورد با برخی از انواع سرقت که به امنیت روانی مردم خدشه وارد میکند، اظهار داشت: چنانچه اقدام این افراد و زورگیران بر حس امنیت مردم و روان آنان تاثیر به مراتب بیش از مبلغ سرقت داشته باشد و اذهان عمومی را تحت تاثیر قرار دهد، با قاطعیت برخورد خواهد شد و میزانی برای اینگونه جرمها وجود ندارد.
ستایشی اضافه کرد: ردیابی موبایلهای سرقتی در سراسر کشور و توسعه سامانه ردیابی کالاهای سرقتی و تهیه و بارگذاری 18 پیام آموزشی از جمله اقدامات قوه قضاییه در حوزه سرقت و پیشگیری از این پدیده بوده است.
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی درباره مجازات جایگزین حبس برای قطع انگشتان دست گفت: مجازات قطع انگشت تنها در طرقهایی اعمال میشود که دارای شرایط خاص است و باید تمام شرایط ماده 268 قانون مجازات را دارا باشد.
وی ادامه داد: در مورد سرقت خرد این طور نیست که قطع انگشتان اعمال شود. با توجه به آمار محکومیتها در این زمینه به خاص بودن این مجازاتها پی میبریم.
ستایشی درباره سایر جرایم که مستوجب جرایم سنگین است، گفت: اگر نگاهی به نظام اقتصادی کشور یا تشدید مجازات مرتکبین اختلاس داشته باشیم به این امر میرسیم که قانونگذار برای اینگونه جرایم مثل اختلاس مجازات سنگین درنظر گرفته است.
آخرین وضعیت پرونده حسین فریدون
سخنگوی قوه قضاییه درباره آخرین وضعیت پرونده حسین فریدون گفت: ایشان در حال تحمل کیفر حبس است و پرونده مفتوح کیفری ندارد.
وی درباره آخرین وضعیت پرونده مدیران سابق بورس گفت: پروندهای در خصوص 6 نفر از مدیران وقت در بورس در شعبه 6 بازپرسی مجتمع ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی تشکیل شده و اتهاماتشان تفهیم شده و در خصوص نامبردگان قرار قانونی صادر و پرونده متضمن کیفرخواست به دادگاه کیفری 2 مجتمع ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی ارسال شده است و 3 جلسه دادرسی در رابطه با پرونده تشکیل شده و جلسه بعدی 24 بهمن سال جاری است. این پرونده یک قسمت دیگر دارد که مفتوح و مربوط به کارگزاران بورس است و در شعبه بازپرسی مطرح است و با سرعت مورد رسیدگی قرار میگیرد تا سریعا به سمع و نظر مردم برسد.
سخنگوی قوه قضاییه درباره اینکه در مورد برخی مجازاتهای خاص این سوال مطرح میشد که آیا امکان تعیین مجازات جایگزین وجود ندارد که هم جنبه انسانی در آن رعایت شود و هم جنبه دینی آن مخدوش نشود، به طور مثال برای مجازات شلاق و قطع انگشت این سوال وجود دارد؟ گفت: مجازات قطع انگشت، تنها در سرقتهایی اعمال میشود که دارای شرایط بسیار خاصی است. باید تمام شرایط موضوع ماده 268 قانون مجازات اسلامی را داشته باشد که 14 شرط نیز دارد که این شروط باید محقق شوند. اینگونه نیست که درباره سرقتهای خرد، موضوع قطع انگشتان اعمال شود.
وی با طرح این سوال که آیا جرایمی داریم که مستوجب مجازات سنگین و سخت است؟ گفت: بله، اگر نگاهی به قانون مبارزه با اخلالگران نظام اقتصادی کشور و یا تشدید مجازات مرتکبان اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری داشته باشیم به این نقطه میرسیم که قانونگذار برای کسانی که مرتکب اخلالگری اقتصادی در سطح کلان میشود مجازاتهای سنگینی را در نظر گرفته است. به طور مثال، اگر کسی مرتکب اختلاس شود، قسمت اخیر قانون تشدید مجازات مرتکبان اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری به این مورد توجه شده است. برخی مجازاتهای حبس طولانی مورد نظر قرار گرفته است و در برخی موارد خاص، مشمول عنوان شرعی افساد فی الارض قرار گرفته و مجازات اعدام پیش بینی شده است و باید توجه کنیم، مجازاتها باید متناسب با جرم مرتکبه باشند، این منبعث از ماده 2 قانون مجازات اسلامی است که قانونگذار اعلام میکند هر رفتار اعم از فعل و یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شود، جرم محسوب میشود.
وی افزود: برای بازدارندگی باید متمسک به مجازات بازدارنده شویم. قانونگذار در تغییرات خود برای مجازات جایگزین حبس نیز فکری کرده است. در مقررات مواد 64 تا 87 قانون مجازات اسلامی به این موضوع توجه شد و مواردی را احصا کرده که میتوانید، مجازات حبس را جایگزین دهید. شدت و رعایت وضعیت محکومان هم مورد توجه قرار گرفته است. بهترین کاری که یک قاضی میتواند داشته باشد، اینکه دقت کند، رفتارهای مجرمانه منطبق با مجازاتی باشد که بازدارندگی ایجاد کرده و از تکرار آن جلوگیری کند.
وی درباره آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده مدیرعامل شرکت مدیریت زنجیره تامین رضوی وابسته به آستان قدس که 80 میلیون دلار ارز دولتی در اختیار فردی گذاشته تا 200 میلیون حلقه لاستیک وارد کند گفت: این پرونده در ناحیه 32 دادسرای عمومی و انقلاب تهران در حال رسیدگی است. به دلیل وجود پرونده دیگری در ناحیه 28 دادسرای عمومی و انقلاب تهران، قرار رسیدگی توامان برای دو پرونده صادر شده و این پرونده به شعبه به ناحیه 28 ارسال میشود و در مرحله رسیدگی مقدماتی است.
وی گفت: این پرونده متهمان متعددی دارد که مطابق قانون احضار شدند. شاکی پرونده جهت ادای توضیحاتی برابر مقررات دعوت شده است. یکی از متهمان این پرونده که در یکی از بانکهای عامل مسئولیتی داشته است، تفهیم اتهام شده و قرار قانونی صادر شده است و هم اکنون با تودیع قرار وثیقه آزاد است. هر دو پرونده در ناحیه 28 بوده و در حال رسیدگی است و در وقت مقتضی اطلاع رسانی لازم انجام می شود.