آخرین مطالب

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار اجتماعی

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

  بزرگنمایی:
وجود حدود ۳۰ نوع نان سنتی و بومی در استان کرمان، زینت‌بخش سفره مهمانان و گردشگران به ویژه طی ایام ماه مبارک رمضان در افطاری و سحری روزه‌داران و اهالی این دیار است.

پهن شدن بساط سفره سحرها و افطارهای ماه مبارک رمضان در کنار زمزمه مناجات و ادعیه از خاطرات بسیار خوب و معنوی روزه داران و مؤمنان محسوب می شود و نان مهم ترین خوراک سفره رمضانی است.

دیار کریمان با تنوع خاص اقلیمی و فرهنگی، شاهد تهیه و پخت انواع مختلفی از نان های بومی و محلی با روش ها و طعم های متفاوت است که هر کدام از کیفیت بالایی برخوردار هستند و طرفداران زیادی دارد؛ پخت نان سنتی هنوز در منازل به ویژه در روستاها متداول و مرسوم است.

 

 

 

 

نان های ویژه کرمان آنقدر جذاب و مطبوع هستتد که تعدادی از آنها شامل نان تیری عشایر، کپوی زرندی، تافتون کرمانی، نان چرب و شیرین سیرجان، نان کرنون شهربابک و انار، روغن جوشی کرمان و نان کلوچه بافت به عنوان میراث ناملموس این دیار به ثبت ملی رسیده اند.
در سال‌های اخیر به دلیل پایین آمدن کیفیت نان در نانوایی ها، نان های محلی و سنتی طرفداران زیادی پیدا کرده و در استان کرمان مناطقی مانند چترود، ده‌زیار و ماهان از مراکز پررونق‌تر پخت نان های سنتی هستند.

نان کرنون

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

مشهورترین نان سنتی استان کرمان کرنون نام دارد؛ این نان از باکیفیت ترین و خوشمزه ترین نان های سنتی استان محسوب می شود که در شهرستان های شهربابک انار، رفسنجان و دیگر مناطق شمالی استان رواج دارد.

نان کرنون به دلیل تنور مخصوص پخت آن که کارکردی شبیه کوره دارد، به این اسم معرفی شده و برای پخت این نوع نان 2 گونه تنور در کف یا 70 تا 80 سانتیمتر بالاتر از سطح زمین استفاده می شود که پس از گرم شدن و حرارت کافی آتش تنور، خمیر آماده شده را در چانه هایی به وزن تقریبی 700 تا 800 گرم روی سنگ های کف تنور پهن می کنند و در تنور را می بندند که پس از حدود 20 دقیقه تا نیم ساعت نانی با کیفیت بسیار بالا به دست می آید.

نان کرنون اغلب در کنار غذاهای سنتی مانند بُزقرمه، انواع غذاهای تهیه شده با کشک، اشکنه و غیره مصرف می شود و به دلیل سازگاری با ذائقه و پسند افراد طرفداران زیادی در کرمان دارد.

نان تیری

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

نان تیری به دلیل تهیه سریع و آسان در میان عشایر به‌ویژه چوپانان رواج زیادی دارد و جزو نان های سنتی محسوب می شود که آن را در منزل هم به آسانی می توان تهیه کرد.

برای پخت نان تیری چانه های خمیر را روی تخته سنگ صاف یا ظروف فلزی که از قبل توسط اجاق آتشی داغ پهن می شود، پهن می کنند که در مدت کوتاهی آماده می شود.

نان تیری به دلیل ضخامت نازک و کم حجم بودن، آسان هضم می شود و همچنین در صورت خشک شدن ماندگاری بالایی هم دارد.

نان کُپو

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

نان کُپو دیگر نان کرمانی است که اغلب میانه خمیر نان را خرما یا سیب زمینی قرار می‌دهند و با نام کُپوی خرمایی یا سیب معروف است. این نان به دلیل طعم و مزه آن بسیار لذیذ و مورد پسند مردم قرار دارد و بیشتر در شهرستان های زرند و کرمان تهیه می شود.
نان کپو را هم‌ می توان در خانه و با اجاق گاز یا در طبیعت تهیه کرد؛ البته در برخی نقاط خمیر نان کپو را با سبزیجات تازه مخصوصی مخلوط و پخت می کنند که به آن نان سبزی هم گفته می شود و ارزش غذایی بالایی دارد.

نان تافتون کرمانی

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

نان تافتون کرمانی روش تهیه و پختی شبیه به نان های تافتون سایر نقاط کشور دارد، اما در این منطقه بیشتر از برخی ادویه و سبزیجات استفاده و در تنورهای گلی و با آتش هیزم تهیه می شود.

این نان که اغلب همراه با ادویه های مختلف مثل زردچوبه یا زعفران تهیه می شود، مورد پسند اهالی استان کرمان است و همراه با غذاهای مقوی مانند آبگوشت، کشک و بزقرمه مصرف می شود؛ مصرف این نوع نان آنقدر زیاد است که برخی نانوایی ها نیز نوعی از آن را تهیه می کنند.

همچنین نان تافتون را به روشی مخصوص به صورت نازک در تنور خشک می کنند و در اصطلاح به آن بربری هم می گویند که در مواقعی که نان تازه در دسترس نیست به صورت خشک یا آبزده با غذاهای محلی مصرف می شود.

روغن جوشی

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

روغن جوشی نوعی نان مخصوص کرمان است که بیشتر برای درگذشتگان و خیرات اموات تهیه می شود و به دلیل مواد مقوی که در آن به کار می رود از طعم و مزه مطبوعی برخوردار است.

برای تهیه خمیر روغن جوشی، آب و شیر را با پودر خمیر فوری مخلوط می کنند و در محیط گرم قرار می‌دهند تا حباب‌هایی ایجاد شود و سپس آرد را به آن اضافه کنند؛ سپس با تخم مرغ و بکینگ پودر مخلوط می‌شود و به این خمیر ادویه‌های مخصوصی مانند سیاه دانه، تخم گشنیز، زیره، نمک و زردچوبه اضافه و در محیط گرم قرار می‌دهند.

پس از آماده شدن خمیر، آن را به شکل دایره های کوچکی در می آورند و درون روغن داغ می گذارند تا کاملا سرخ شود؛ نان روغن جوشی را با پودر مغز پسته یا شکر هم تزیین می کنند.

نان بورک

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

بورک کرمانی یک نان محلی و خاص دیار کریمان است که از ترکیب آرد، تخم‌مرغ، پنیر و سبزیجات تهیه و به دلیل مواد به کار رفته در آن به عنوان صبحانه یا یک میان‌وعده غذایی مصرف می‌شود.

برای تهیه نان بورک، برگ های گیاه یونجه را با پیاز سرخ می کنند و درون خمیر نان می گذارند که در تنور پخت می شود و طعم و عطر فوق العاده ای نیز به نان می دهد.

نان چرب شیرین سیرجان

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

نان چرب شیرین سیرجان از خوشمزه ترین نان های استان کرمان محسوب می شود که از گندم محلی تهیه شده و روش مخصوص پخت دارد. در تهیه خمیر این نوع نان از روغن، شکر و در برخی موارد شیر استفاده می شود که همین موضوع طعم نان را بسیار لذیذ و پر طرفدار می کند.

مصرف نان چرب و شیرین بیشتر در ایام عید نوروز و مناسبت هایی مانند اعیاد مذهبی و ماه رمضان است که افراد با پخت آن از مهمانان پذیرایی می کنند.

نان های دیگری نیز در مناطق گوناگون استان پهناور کرمان تهیه می شود که در این گزارش تنها به برخی از آنها پرداخته شد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

تخفیف اقامت در کرمان برای زائران سالگرد شهادت سردار دلها

شکارچیان پرندگان در سه شهرستان کرمان دستگیر شدند

هشدار هواشناسی کرمان برای کاهش دما و خسارت به محصولات کشاورزی

استاندار کرمان: تامین امنیت از اولویت‌های اصلی استان است

عناصر یک شبکه تکفیری در سرپل ذهاب دستگیر شدند

واکنش شورای اطلاع‌رسانی دولت به شایعه استعفای رئیس‌جمهور

سنت‌های دورهمی کرمانی‌ها در بلندترین شب سال

گلایه امام جمعه ریگان از کم‌کاری برخی مسئولان

دفاتر ثبت ازدواج در 3 روز اول دی ماه تا ساعت 9 شب باز هستند

تغییر ساعت کاری کارکنان قوه قضاییه تا پایان بهمن

4 میلیون ورثه سود سهام عدالت متوفیان خود را دریافت کردند

یارانه آذر ماه واریز شد

دنیای شگفت انگیز پیاده روی

شادی شب یلدا را قربانی تشریفات نکنیم

بانک کشاورزی آماده پرداخت تسهیلات به خریداران تراکتور است

300 نقطه حادثه‌خیز در جاده‌های کرمان رفع شد

چهار مدیر در استانداری کرمان منصوب شدند

فروش خودرو خارج از سامانه عرضه ممنوع است

واریز سود به بیش از 44 میلیون مشمول سهام عدالت خاتمه یافت

معاون وزیر نفت: با متخلفان استفاده غیرمجاز از گاز برخورد جدی می‌شود

هواشناسی برای کرمان پیش بینی بارش کرد

شبکه رشا، ارتشاء و پولشویی در جیرفت منهدم شد/ تعقیب قضایی 10 متهم

7 علامت که نشان‌دهنده پایان عمر تلفن همراه است

کرملین: تصمیم اسد برای کناره گیری یک تصمیم شخصی بود

ارتش رژیم صهیونیستی: 80 درصد از توانایی نظامی سوریه نابود شد

جزئیات واریز سود سهام عدالت اعلام شد

سود سهام عدالت شب یلدا واریز می‌شود

راننده 16 ساله عامل جانباختن پدر یک خانواده در کرمان

بشار اسد و خانواده‌اش در مسکو حضور دارند

دستگیری قاتل متواری پس از ٨ سال در استان گلستان

مراقب کلاهبرداری‌های اینترنتی با وعده هدیه یک میلیونی شب یلدا باشید

رأی نمایندگان به متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان لشکری و کشوری

پیرترین کشاورز ایران با 122 سال سن در بانه

اعلام فهرست جدید خودرو‌های وارداتی

ریاست جمهوری سوریه: بشار اسد در دمشق حضور دارد

بهره برداری از بیمارستان فاطمه الزهرای گل‌گهر در سیرجان

پیروزی کرمانی‌ها برابر شهرراز/ هدیه سه امتیازی مس در ورزشگاه تازه تاسیس

هوای استان کرمان سردتر می‌شود

استان کرمان غرق در ماتم شهادت دردانه نبی

دانشجوی ایرانی در خط مقدم علم و دانش

خاموشی تجهیزات ساختمان‌های دولتی از عصر چهارشنبه تا 6 صبح روز شنبه

چگونه شیره خرما (سیلون خرما) با ماندگاری بالا درست کنیم

تحقق نرخ رسیدگی 95 درصدی به پرونده‌های قضایی در فهرج

تروریست‌ها در تور نیروهای امنیتی ؛ اعترافات «داود» که تازه دستگیر شده است | ماموریت این 6 عنصر فریب خورده در سیستان وبلوچستان

مهمترین نشانه سکته قلبی چیست؟

چند خورشیدگرفتگی‌ در 2025 رخ خواهد داد؟

رسانه‌ها از هلاکت فرمانده گروه تروریستی تحریرالشام خبر می‌دهند

لاشه‌های تلف شده دام و طیور را در محیط رها نکنید

پزشکیان: ایران آماده همکاری برای مقابله با اقدامات تروریستی در سوریه است

تمهیدات شهرداری کرمان برای هفته مقاومت