بزرگنمایی:
آتش سوزی در طبیعت امری است که گاهی به دلیل عوامل انسانی و گاهی هم عوامل طبیعی رخ میدهد که برای مهار آن نیاز است نکاتی را رعایت کنیم.
اگر کسی در دامنه کوه، جنگل یا در حاشیه درهای پر درخت و یا در میان درختان جنگلی زندگی میکند، محل سکونت او همواره به علت فراوانی چوب و مواد سوختنی در معرض خطر آتشسوزی قرار دارد. منشاء این نوع آتشسوزی معمولاً رعد و برق یا بروز اتفاقات غیرمنتظره است. آتشسوزی در طبیعت سریعاً گسترش پیدا کرده و گیاهان، درختان و منازل مسکونی را طعمه خود خواهد کرد، بنابراین جمعیت هلال احمر توصیههایی را برای مهار آتش سوزی اعلام کرده است.
قبل از وقوع آتشسوزی در طبیعت
مواد شیشهای (نظیر انواع بطری شیشهای و پلاستیکی)، خردهشیشه و اشیا مشابه در داخل جنگلها و مراتع رها نشود این اشیاء همانند عدسی ذرهبین عمل کرده و موجب اشتعال علوفه خشک و مواد قابل اشتعال کف جنگلها و مراتع شده و باعث ایجاد آتشسوزی میگردد.
از پرت کردن ته سیگار یا چوبکبریت استفادهشده در جنگلها و مراتع خودداری شود، گیاهان و علوفه سطح جنگل و مرتع را باید حتیالامکان با چرای دام و برداشت دستی کاهش داد و تنههای پوسیده و خشک درختان را پاکسازی کرد.
از سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی در مزارع مجاور جنگلها و مراتع خودداری شود، از روشن کردن آتش در نواحی جنگلی و مراتع خودداری کنید. جهت روشن کردن آتش در مواقع ضروری، از جایگاههای ویژه و یا سطوح بدون پوشش گیاهی استفاده و اطراف آتش با سنگ محصور شود.
هنگام خاموش کردن آتش، خاکسترهای اجاق بدون اطمینان از خاموش شدن کامل (بهوسیله آب یا مدفون کردن با خاک) رها نشود، چمنهای اطراف محل سکونت را باید کوتاه کرده، برگها را جمعآوری نموده و سقف خانه را از شاخ و برگهای زائد درختان پاکسازی کرد.
اشیاء، مایعات و محلولهای قابل اشتعال را باید در ظروف فلزی خارج از محل سکونت نگهداری کرد، تا فاصله 10 متری اطراف خانه، نباید درختان چندانی کاشت. این اقدام فضایی برای دفاع در برابر آتشسوزی ایجاد میکند. بعد از این فضا نیز شاخ و برگها و چوبهای خشک را باید جمعآوری کرد.
بهتر است درختان و گیاهان مقاوم به آتش در اطراف محل سکونت کاشته شوند تا مانع از گسترش سریع آتشسوزی شوند. از مصالح مقاوم به حریق مانند سنگ، آجر و فلز در ساخت محل سکونت استفاده شود، حتیالامکان مصالح چوبی به کار گرفته نشود، زیرا کمترین مقاومت را در برابر آتشسوزی دارند، تمام دریچههای خارجی و سوراخهای موجود در ساختمان محل سکونت باید با صفحات فلزی توردار شش میلیمتری پوشانده شوند تا مانع از پراکنده شدن جرقه آتش شوند.
از پنجرههای چند لایه، شیشههای ایمنی یا پشت پنجرهای ضد حریق استفاده شود. این اقدام مانع از انتقال گرما توسط پنجرههای بزرگ خواهد شد همچنین از پردههای مقاوم به حریق به منظور افزایش ضریب حفاظت پنجرهها استفاده شود.
اقدامات مناسب به هنگام وقوع آتشسوزی در طبیعت
در صورت مشاهده آتشسوزی با شمارۀ ١٢5 تماس گرفته، موقعیت را دقیق و واضح برای آنها شرح داده شود. افراد دارای مشکل جسمی و معلولیت، کودکان و سالخوردگان باید خیلی سریع از محل خارج شوند.
اگر کسی در محل سکونت خود جریان گاز شهری دارد، باید آن را فوراً قطع کند. فقط افراد صلاحیتدار حق دارند جریان گاز را مجدداً برقرار کنند. دریچههای زیرزمینی را میتوان با تختههای چند لایه آماده یا سایر درزگیرهای تجاری را بست.
کپسولهای حاوی گاز را باید خاموش کرد. در صورت امکان وسایل و اثاثیه قابل اشتعال موجود در حیاط بیرونی را بهتر است به داخل خانه منتقل کرد. سر شیلنگ آب به شیرهای بیرون از خانه وصل شده و آبپاشها روی سقف و در مجاورت مخازن سوخت قرار داده شوند تا بتوان فوراً آبپاشی کرد.
بوتههای اطراف محل سکونت را بهتر است تا فاصله 5 متری آبپاشی کرد یا آنها را چید. امکانات اطفای حریق مانند شنکش، تبرزین، اره دستی یا برقی، سطل آب و بیل در دسترس باشند.
ماشین شخصی در گاراژ یا در فضایی باز در جهت فرار پارک شود. درهای خودرو بسته، ولی قفل نباشند. شیشهها بالا کشیده شده و سویچ در حالت استارت باشد در و پنجرههای گاراژ بسته اما قفل نباشند. بهتر است سیستم دربازکن اتوماتیک گاراژ قطع شود.
پنجرهها، دریچهها، درها را باید بست، اما پرده و پشت پنجرههای قابل اشتعال را باید برداشت. اشیای قابل اشتعال را بهتر است به وسط منزل مسکونی و دور از پنجره و درهای شیشهای منتقل کرد.
همه درها و پنجرههای داخلی را باید بست تا مانع از هجوم شعلههای آتش به داخل شد، اشیای با ارزش را که در آب خراب نمیشوند، میتوان به داخل حوض یا استخر انداخت.