بزرگنمایی:
استاندار کرمان گفت: بم آزمون ساختن و آباد کردن سرزمینی است که بر خاک نشسته بود.
محمدعلی طالبی عصر چهارشنبه در آیین بیست و یکمین سالگرد جانباختگان زلزله پنجم دی سال 1382 بم افزود: زلزله بم سرنوشت و زندگی بسیاری از هموطنان ما را تحت تاثیر قرار داد و خاطرات تلخ و شیرینی را به جا گذاشت، تلخ در غم از دست دادن اعضای خانواده و زندگی و شیرین از جهت آزمون بزرگی که مردم بم پشت سر گذاشتند و آن آزمون استقامت و پایداری بود.
وی اظهار داشت: امروز اینجا جمع شدیم تا یادآور شویم آن حماسه ای را که مردم بم با اراده پولادین و همت بلند رقم زدند، از دل خاکسترها برخاستند و این شهر را دوباره به زیباترین شکل ممکن ساختند.
استاندار کرمان گفت: این مردم نشان دادند که چگونه میتوان با اتحاد و همدلی حماسه شکفتن در دل کویر را به جا آورد و قطعا نمیتوانند فراموش کنند کسانی که در کنارشان بودند و کمک کردند و مسئولانی که در دولتهای مختلف منشأ خیر و اثر برای ساختن این شهرستان بودند.
وی بیان کرد: درس بزرگ حادثه بم، درس توجه به اصول شهرسازی و معماری بود؛ درس پایداری و همدلی برای ساختن و آباد کردن این سرزمین بود؛ این درس برای همه کشور است که امروز در کنار هم آبادانی را معنا و به توسعه و پیشرفت این دیار کمک کنیم.
طالبی افزود: امروز فرصت جدیدی برای ساختن شهرستان بم فراهم شده است و در کنار سرمایههای ارزشمندی که بم دارد و از ظرفیتهای خوبی که در حوزههای مختلف اقتصادی اجتماعی و کشاورزی و ظرفیتهای بی نظیر در حوزه گردشگری و میراث تاریخی بشری برخوردار است میتوان این شهر را باز هم با رویکرد تازه و برنامه جدید ساخت و آن را در اوج قلههای توجه جهانی نسبت به داشتههای این شهر تاریخی نشاند.
وی تصریح کرد: ما برای این رویکرد تازه در کنار مردم بم هستیم و از کنار مزار شهیدان به خون نشسته انقلاب و جنگ تحمیلی و از کنار آرامگاه جانباختگان زلزله غمبار بم این عهد را با همه عزیزان برای ساختن بمی آبادتر میبندیم.
مردم بم صبر کردند
نماینده پنج شهرستان شرق استان کرمان در مجلس شورای اسلامی نیز در این آیین گفت: صبوری بر این مصیبت دشوار بود اما مردم بم صبر کردند و بم به عنوان دارالصابرین لقب گرفت.
حجت الاسلام موسی غضنفرآبادی اظهار داشت: اهالی بم شایعات و دروغهایی را که در آن زمان نقل میشد، تحمل و صبوری کردند. همان شایعاتی که کمرشکن و برخی از آنها درباره علت زلزله بود اما مردم بصیر بودند.
وی تصریح کرد: اما دشمن، دشمنی میکند حتی اگر بتواند یک نفر را گمراه کند باز در تلاش است، همانطور که امروز دشمن شایعاتی را برای مثال در بحث استعفای رییس جمهور یا مسایل برق و گاز و آب مطرح میکند و قصد تشویش اذهان عمومی را دارد.
نماینده مردم بم، ریگان، فهرج، نرماشیر و گنبکی در مجلس شورای اسلامی افزود: اشاعه این شایعات کار دشمن است اما مردم ما بصیر هستند هرچند شاید افراد اندکی نیز تحت تاثیر قرار بگیرند.
وی گفت: من به وجود اهالی شرق استان افتخار میکنم که همیشه در مسایل آگاهانه برخورد کرده و در مسیر انقلاب گام برداشته اند.
حجت الاسلام غضنفرآبادی بیان کرد: هنگامی که عشق، شور و محبت این مردم را در عاشورا به نظاره مینشینم همه وجودم پر از شوق میشود و آنها که عزاداری بمیها را به نظاره مینشینند مردم بم را تحسین میکنند.
وی خطاب به اهالی بم افزود: شما به دینداری و ولایتمداری خود افتخار کنید، همیشه زیر علم ائمه معصومین بوده و برای انقلابتان تلاش کرده اید و ناظر این تلاش شهدا هستند که ما به وجود آنان افتخار میکنیم و آنان به وجود شما. ما تا پای جان پای ارزشها ایستاده ایم و مشکلات کشور انشاءالله حل خواهد شد.
این نماینده مجلس تاکید کرد: دشمن بداند ایران اسلامی همانطور که رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند روز به روز پیشرفت خواهد کرد و بر عزت و عظمت آن افزوده خواهد شد.
وی گفت: انقلاب اسلامی دارای هدف بزرگ که همان بسترسازی برای ظهور است، میدانیم و جان ما برای پیشواز آن محبوب چه قابل دارد چنانچه حاج قاسم هایمان را تقدیم کرده ایم.
خاطراتی از زلزله بم
فرمانده سپاه ثارالله استان کرمان هم با اشاره به زمان رخداد زلزله گفت: آن زمان برای المپیاد کشوری بسیج آماده میشدیم که کرمان لرزید به طوری که احساس کردیم جایی که کانون زلزله بوده مورد آسیب قرار گرفته است.
سردار محمدعلی نظری اظهار داشت: دقایقی بعد متوجه شدیم، بم مرکز زلزله بوده که با توجه به قطع بودن ارتباط با همکاران سپاه عازم بم شدیم. از دور دست گرد و غبار ناشی از فرو ریختن ابنیه در بم مشخص بود و متوجه عمق حادثه شدیم.
وی با بیان اینکه روزهای اول، صبر و استقامت و مقاومت را در مردم بم دیدم افزود: فردی بود در یک کوچه بیش از 12 نفر از اقوام خود را از زیر آوار بیرون آورده اما مقاوم تر از ما بود. اجر این افراد و صبرشان نزد خدا محفوظ است.
فرمانده سپاه ثارالله کرمان به حضور سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی در زمان زلزله بم اشاره کرد و گفت: فرودگاه بم خراب شده بود، شهید احمد کاظمی و شهید حاج قاسم سلیمانی فرودگاه بم را آماده کردند و آن روزها یکی از شلوغ ترین فرودگاههای کشور شده بود و هر 12 یا 13 دقیقه پرواز داشت.
وی افزود: سرانجام بم منطقه بندی و کار بازسازی این شهر آغاز شد؛ ما یک آزمایش الهی را پشت سر گذاشتیم که بخشی از این به هشت سال دفاع مقدس بر میگردد.
سردار نظری با بیان اینکه اقدامات مرحوم حجت الاسلام حسنی سعدی نیز در زلزله بم بی نظیر بود گفت: وی سه شبانه روز نخوابید تا آتش سوزی چادرهای زلزله زدگان که به دلیل آتش گرفتن والرها اتفاق افتاده بود اطفا شود و شرایط افراد ساکن را بهبود بخشد.
زلزله سال 1382 بم به بزرگی 6.6 در مقیاس ریشتر بود که ساعت 5:26 سحرگاه روز جمعه پنجم دی ماه سال 1382 به مدت 12 ثانیه شهر بم و مناطق اطراف آن در شرق استان کرمان را لرزاند. زمینلرزه بم با حدود 34 هزار نفر و طبق آمار غیر رسمی دیگری بیش از 50 هزار نفر را به کام مرگ کشاند و براساس برخی برآوردها سومین زمینلرزه پرتلفات تاریخ ایران به شمار می رود.
شهرستان بم در فاصله 195 کیلومتری شرق مرکز استان کرمان قرار گرفته است